I Will Cook For Food

I Will Cook For Food startede som en pludselig indskydelse i efteråret 2012. Kort sagt drejer det sig om, at jeg handler, laver maden og vasker op, mod selv at spise med. Det blev en uforudset succes, og det har ændret min hverdag radikalt.

Nu kan jeg også hyres på mere traditionel vis af private såvel som virksomheder, hvor jeg laver mad til alt fra private middage til fødselsdage, polterabends, receptioner og firmamiddage.

Derudover kommer jeg gerne ud og laver mad sammen med jer som en event, hvor vi laver maden i fællesskab.

Jeg laver al maden på lokationen. Du skal derfor have et fuldt køkken til rådighed. Det behøver dog ikke at være et professionelt køkken – jeg indretter mig efter vilkårene, fuldstændig som jeg også har gjort siden det oprindelige I Will Cook For Food projekt startede.

I Will Cook For Food er under konstant udvikling og forandring. Mit sigte er at det sociale inddrages i såvel madlavning som måltid. Jeg kalder det sociogastronomi. // Thomas Aaby Berdal
KONTAKT     kontakt@thomasberdal.dk    Skriv for at modtage opkald

I Will Cook For Food er under redefinering. 

Siden hér fungerer som arkiv for blogindlæg og opskrifter. Du er meget velkommen til at snuse rundt.

Se i øvrigt berdal.dk

Vil du i kontakt med mig, kan jeg kontaktes via thomas@berdal.dk

IMG 20140810 174019 1024x1024

Min far er ret glad for kylling. Man kan være rimelig sikker på at det er på menuen mindst én gang når man er på besøg. Min mor serverer til gengæld lammefrikasé minimum én gang i løbet af et besøg. Det er de der små ting éns forældre gør. Når jeg har mine piger kan man til gengæld være ret sikker på at spaghetti bolognese er på bordet. Ja – mindst en gang.

Nu skulle vi så have kylling for anden gang. Og det er en velsmagende spise – men det kunne også være sjovt at gøre noget andet med den, end bare at proppe den i ovnen.

Røget kylling
Min far har leget lidt med at ryge kyllinger før. Og han ryger i det hele taget mange ting. Det hænger sammen med at han bor lige ned til en forholdsvis fiskeholdig fjord. Ikke at kyllingerne kommer fra fjorden – men en del fisk kommer i løbet af året over rygesmuldet. Desuden har min far fra tid til anden høns. Og de har så også, nogle af dem, delt skæbne med fiskene.
En kylling er lidt mere tricky. Den er fastere i kødet, og fylder mere. Så det er altid lidt af et forsøg, når man går i gang med sådan en fætter. Især når rygefaciliteterne er så som så.
Min far har sådan et rør man kan ryge ting i. I bunden er der en plade hvorpå man lægger rygesmuldet – og under den sætter man en spritprimus. Foroven i røret er der en anordning, man kan hænge ting i.

rygeovn 720x1024
Min fars rygeovn. Foto: Thomas Aaby Berdal

Vi startede rimelig tidligt. Børnene var der – og vi ville gerne spise i nogenlunde tid. Vi hænger kyllingen i anordningen og får sat gang i ovnen. Det blæser meget – og ovnen er ikke helt tæt nok, hvorfor ilden jævnligt går ud. Og ovnen bliver meget hurtigt kold. Det var med andre ord en lidt omstændig affære. Desuden skulle der jævnligt tilsættes nyt rygesmuld. Men hold nu kæft, hvor det duftede!

IMG 20140810 174019 1024x1024
Kylling klar til rygning. Foto: Thomas Aaby Berdal

Jeg tror at kyllingen fik lov at hænge i ovnen i tre timer. Så lidt sen aftensmad blev det alligevel – og ungerne måtte få lidt rugbrød i ventetiden.

Fordi ovnen ikke bliver særlig varm, var jeg nødt til at efterstege kyllingen i ovnen for at opnå en ordentlig kernetemperatur. Klar saft og alt det der. Men resultatet blev helt anstændigt. Skindet bliver sejt – næsten læderagtigt. Og det er nok lidt en smagssag om man har lyst til at spise det. Visse dele af kyllingen var super saftig. Og andre steder var den blevet lidt tør. Men alt i alt meget velsmagende med tilpas røgsmag.

Hvis du har erfaring med rygning af fjerkræ, hører jeg meget gerne om det i kommentarfeltet herunder. Tips og tricks modtages med kyshånd!

IMG 20140810 211728 1024x1024
Færdigrøget kylling. Nu skal den lige en tur i ovnen for at få en ordentlig kernetemperatur. Foto: Thomas Aaby Berdal

Bagt rødbede
Vi holdt tilbehøret simpelt. Det var ok at det hele blev lidt rustikt. Jeg hev nogle rødbeder op fra haven, skrællede dem, vendte dem forskellige krydderurter. Basilikum og appelsintimian ligeledes fra haven. Desuden fik de lidt olie, citronsaft, balsamico, salt og peber. Rødbederne blev bagt i ovnen ved 175 grader i ca. en time (eller til de er møre).

IMG 20140810 183332 1024x1024
Rødbeder fra haven. Foto: Thomas Aaby Berdal

Rugbrødscroutoner
For lige at tilføje noget substans, når der ikke var så meget tilbehør, skar jeg lidt rugbrød i tern. Og stegte dem i en blanding af klaret smør, rapsolie, hvidløg, salt og peber. Det var ret lækkert med en knasende lille ting ved siden af det lyse kyllingekød og de bagte, møre rødbeder.

Hønsesalat på røget kylling og regnbueørredsalat
En af de andre dage, havde vi lavet en ovnbagt regnbueørred, som min far havde fanget (en stor gut på fire kg. – altså fisken. Min far er ikke særlig stor, men han vejer nu alligevel mere end fire kg.) som nu lå i køleskabet. Desuden var der også en fin rest røget kylling tilbage fra fjerkræ-ryge-forsøget. Kyllingen havde jeg pakket i et par fryseposer, sammen med dens egen sky. Så jeg besluttede at lave salater med dem, som kunne spises på rugbrød som en let aftensmad.

Jeg lavede først grundsovsen, som jeg ville bruge til begge salater. Den bestod af ca. 2 dl. mayonaise, ca. 4 dl. yoghurt, 2 spsk. dijonsennep, saften af en citron, salt og peber. Det hele røres sammen til en jævn masse.

Så plukkede jeg kødet af kyllingen. Og af regnbueørreden.

Til kyllingen havde jeg plukket følgende krydderurter, som jeg hakkede fint: Basilikum og citronmelisse. En god håndfuld. Og til fisken havde jeg plukket flere af de krydderurter, som den til start var blevet bagt med. Kobberfennikel og vild kørvel.

Og så er det bare blande-blande, til man har ønskede konsistens. Det smagte helt vildt godt. Jeg var især glad for hønsesalaten, der havde tydelige noter fra rygningen dagen før.
Min yngste datter ville dog heller have en mad med makrel i tomat (og mayonaise, ikke at forglemme)…

IMG 20140811 211509 1024x1024
Hønsesalat og regnbueørredsalat. Foto: Thomas Aaby Berdal


Læs desuden "I farfars have 1"

 

Thomas Berdal - Thomas Aaby Berdal - I Will Cook For Food - IWCFF - thomas aaby berdal - thomas berdal - i will cook for food - iwcff - iwillcookforfood

Til toppen