I Will Cook For Food

I Will Cook For Food startede som en pludselig indskydelse i efteråret 2012. Kort sagt drejer det sig om, at jeg handler, laver maden og vasker op, mod selv at spise med. Det blev en uforudset succes, og det har ændret min hverdag radikalt.

Nu kan jeg også hyres på mere traditionel vis af private såvel som virksomheder, hvor jeg laver mad til alt fra private middage til fødselsdage, polterabends, receptioner og firmamiddage.

Derudover kommer jeg gerne ud og laver mad sammen med jer som en event, hvor vi laver maden i fællesskab.

Jeg laver al maden på lokationen. Du skal derfor have et fuldt køkken til rådighed. Det behøver dog ikke at være et professionelt køkken – jeg indretter mig efter vilkårene, fuldstændig som jeg også har gjort siden det oprindelige I Will Cook For Food projekt startede.

I Will Cook For Food er under konstant udvikling og forandring. Mit sigte er at det sociale inddrages i såvel madlavning som måltid. Jeg kalder det sociogastronomi. // Thomas Aaby Berdal
KONTAKT     kontakt@thomasberdal.dk    Skriv for at modtage opkald

I Will Cook For Food er under redefinering. 

Siden hér fungerer som arkiv for blogindlæg og opskrifter. Du er meget velkommen til at snuse rundt.

Se i øvrigt berdal.dk

Vil du i kontakt med mig, kan jeg kontaktes via thomas@berdal.dk

cover3

De gode folk i ReGastro spurgte mig, om jeg ville give nogle kreative indspark til hvad man kunne bruge en række overskudsråvarer til. De er ved at lave noget undervisningsmateriale, som kan virke inspirerende for folk - uden at man fastholdes på konkrete opskrifter.
Det drejer sig om råvarer som man ofte har liggende i bunden af grøntskuffen - og ikke får brugt op.
Jeg fik en liste med nogle af de grøntsager som folk smider allermest ud.

Her er mine to cents, som jeg sendte videre til ReGastro:  

peberfrugt
Peberfrugt
Peberfrugt er god til mange ting. I tynde strimler er den lækker i de fleste salater, naturligvis. Og i mange kødretter - især gryderetter (også vegetariske) går den godt. Men hvis man har en rest af den, kan man med fordel bage den - og herefter enten sylte den eller lave den super lækre balkan-musthave; ajvar. Bemærk dog, at der skal bruges ret mange peberfrugter, for at få en fornuftig portion. Ajvar er en puré lavet på bagt (rød) peberfrugt, lidt chili, hvidløg, løg, eddike, salt, peber, citron, salt og peber - og den smager fantastisk til stort set alle kødretter. Som dyppelse til grøntsager, fyld i pitabrød etc. etc...
Herudover er der jo den klassiske kolde gazpacho-suppe, hvor peberfrugten i meget fine tern gør sig fortrinligt.  

gulerødder

Gulerod
Gulerødder er egentlig en lidt svær størrelse. Man har altid for mange af dem. Og de bliver hurtigt kedelige. Man kan naturligvis altid lave en coleslaw sammen med hvidkålen herunder. Eller man kan rive gulerødderne, stege dem med smør og lidt æblecidereddike sammen med timian. Det kan bruges som tilbehør til mange ting - men går faktisk også ret godt i en butterdejstærte.
Hvis gulerødderne er friske, kan de naturligvis blancheres helt normalt. Men de smager ekstra godt grillet (så de stadig har en sprød kerne) og serveret sammen med koldt smør.
Husk i øvrigt at der i en klassisk bolognese skal være gulerødder og selleri. Desuden er gulerødderne også et must i en gullasch.  

hvidkål

Hvidkål
Ja, der er jo coleslaw'en som allerede nævnt.
Men jeg elsker hvidkålsdolmer eller spidskålsdolmer. Evt. med kyllingefyld - eller en vegetarisk pendant. Det er vigtigt at kålbladene blancheres inden man fylder dem med fyldet, for at gøre dem fleksible nok til at blive foldet. Sørg for at fyldet er simret godt sammen, så det ikke er for vådt. Herefter bages de i ovnen til de har sat sig.
En anden enkelt ting, som er super tilbehør til mange ting, er smørsauteret hvidkål. Hvidkålen skæres i tynde strimler - og sauteres med smør og syre (citron, hvidvin, æbleeddike, hvidvinseddike osv.) og smages til med salt og peber. Kålen må meget gerne bevare lidt af sit bid.  

peberrod

Peberrod
Peberrod er svær at bruge tilberedt - forstået som kogt, stegt osv. Den kan derfor primært bruges rå.
Jeg laver relativt ofte en peberrodscreme, som går super godt til fyldige og fede retter. Lidt fløde og cremefraiche (38%) blendes sammen med reven peberrod, lidt citronsaft, lidt sukker, salt og peber til man har en luftig, sur/sød og ikke mindst stærk creme.
Man kan også rive peberrod fint og vende den i salater for at give lidt bid. Den går super godt til gulerødder og rødbeder i forskellige afskygninger.
Man kan råsylte peberroden (æblecidereddike, salt, sukker, vand, peber) og have den liggende på køl i flere dage.
Man kan lave en lage med f.eks. jordnøddeolie, hvidløg og peberrod som kan buges til at dryppe over såvel tilberedte grøntsager som friske.  

hvidløg

Hvidløg
Hvis man har for mange tiloversblevne hvidløg, kan man med fordel lave en crema d'aglio. Hvidløg, olivenolie, salt og peber blendes til en homogen creme. Det kan bruges som tilbehør til kødretter. Som ingrediens i dressinger, røres med flødeost og bruges som pålæg, på ristet brød og meget andet...
Bagte hvidløg (som er mere sødlige) er desuden fantastiske som en snack på ristet brød - eller sammen med friske grøntsager. Er der rester af de bagte hvidløg, kan de røres til en creme og gemmes på køl et par dage.
Har man også tilfældigvis tiloversblevne artiskokker - så smager artiskokcreme med hvidløg hysterisk godt!

kinakål 

Kinakål
Den er sgu lidt svær. Kinakålen er kæmpestor - og enormt fad i smagen. Personligt har jeg vidst ikke købt en kinakål i 20 år eller mere. Så hvad skal man stille op med en rest, der ovenikøbet meget hurtigt bare bliver kedeligere og kedeligere.
Den kan bruges til dolmere (som tidligere beskrevet) og er endda nok endda nemmere at bruge, da bladene er større og mere fleksible.
Jeg ville måske også forsøge smørsauteringen, ligesom med hvidkålen, men man skal være forsigtig da kinakålen ikke er så kompakt - eller tæt i strukturen - som feks. hvidkål eller spidskål, og derfor hurtigt bliver slatten. Eller lave en fake saurkraut. Strimlet kinakål lægges i en lage med en smule vand, lidt eddike, salt, sukker og peber. Og kommen, hvis man gerne vil have den der tyske smag. Server det feks sammen med gode pølser eller flæsk.

løg

Løg
Har man for mange løg, skal man da lave klassisk løgsuppe! Det smager sindssygt godt, er nemt at lave (omend lidt tidskrævende) og kan holde sig i flere dage. Og kan fryses til senere brug.
Skær løgene i skiver - og karamelliser dem langsomt i en gryde. Man skal bruge rigtig mange løg. Når løgene er godt brune og karamelagtige, hældes der en god kraftig, klar, fond på - og suppen simrer til man synes at den er klar. Hvornår den er klar, er lidt en smagssag. Jeg kan godt lide at den har simret i minimum en times tid - så suppen har taget smag af løgene. Server på klassisk maner, med godt daggammelt brød (evt. ristet) og en god ost af den mere tørre slags. Gruyere, gouda, pecorino, vesterhavsost eller thybo. Blot for at komme med et par eksempler. Hvis man er ekstra flabet. anretter man en lerskål med løgsuppe, en skive brød nede i suppen. Herpå et ordentligt læs revet ost. Og så lige en tur under ovnens grill til osten bliver let gylden! Husk at advar dine gæster om at skålen er super varm ;)
Bagte løg er desuden lækre som tilbehør til steg, bøffer og lam. Del løgene i halve. Dryp dem med lidt fedtstof, fx. olivenolie. Krydr dem med lidt salt og peber. Bag dem i ovnen (i skallerne) til de er møre og gyldne. Løgene bliver sødlige, når de er bagte. Server dem som de er - og så kan man selv grave løget ud af skallerne.  

majs

Majs
Det nemmeste er naturligvis at bruge majsen i en eller anden sammenkogt ret. Eller i en salat - eller fyld i tortillas eller lignende.
Men man kan også lave sine egne majschips. Blend majsene. Rør massen sammen med lidt speltmel og lidt majsmel - og de ting du vil krydre med (ost, chili, salt, peber, krydderurter osv.). Herudover en spiseskefuld (eller to) olivenolie. Rør det til en rimelig fast dej. Lad den hvile på køl en times tid - og rul den herefter ganske tyndt ud (evt. på en pastamskine). Skær herefter dejen i mundrette stykker (evt. de klassiske nachos-trekanter) og bag dem i ovnen til de er faste og sprøde. Du kan også koge dem i olie. Så bliver de lidt mere "poppede" ... Men vær forsigtig - de brænder nemt på.  

persillerod

Pastinak / Persillerod
Pastinak og persillerod ligner hinanden ganske meget. I såvel form som smag. Persilleroden er lidt lettere, ofte lysere og mere parfumeret end pastinakken som har en lidt tungere smag. Men de kan stort set bruges på samme måde.
Har du en rest, kan de feks. bruges i en fond sammen med gulerødder, selleri, porre, suppevisk og feks. kylling, svine eller oksekød.
Du kan også lave de lækreste chips, der enten bare kan spises som en snack. Eller som super tilbehør til feks. salat - eller endnu bedre, fisk. Især hvide dampede fisk, smager de virkelig godt til. Det giver lidt sprødhed og dybde overfor de ferske smage som hvide fisk ofte har.
Snit pastinak/persillerod i fine/tynde skiver. Gerne på mandolinjern. Læg dem på køkkenrulle og drys lidt salt på, således at en del af vandet trækkes ud (20 minutter plejer at være nok). Friter dem herefter i olivenolie eller solsikkeolie. Til de er sprøde og let gyldne. De skal tages op kort før de er helt færdige, da de steger lidt videre efter de er kommet op. Læg dem på fedtsugende papir (køkkenrulle) til de er kølet af. Server dem straks.
Skal de gemmes, skal de opbevares tørt, lettere køligt og mørkt. Jeg har erfaring med at de relativt hurtigt suger fugt til sig fra luften - og bliver derefter lidt kedelige og bløde.
Prøv også at bage dem i skiver med fx. gedeost, salt og peber. Dryp bagefter med lidt honning.
Du kan også lave nogle kraftige puréer med dem. Skræl dem, skær dem i tern og kog dem møre. Blend dem sammen med smør eller olivenolie, evt. lidt hvidløg, lidt syre (en slat citronsaft, lidt æbleeddike eller lignende) - og ekstra frækt, kan man komme lidt parmesanost, pecorino eller lignende i puréen også.
Det går godt til mange kød og fiskeretter. Lyse såvel som mørke retter.

 

Jeg håber at dette kan være en lille hjælp til at mindske madspild. Og også til at spare lidt penge så man kan købe bedre råvarer. Eller champagne. Velbekomme!  

Billeder er fundet ved hjælp af Googles billedsøg. Har jeg brugt dit billede - og du har en indsigelse, kan jeg kontaktes på Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.  Images are for the most part from Google's image search. Did I use your image, without your approval? Please contact me on Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den. 

Til toppen